Lisse van Wijnen

Korte Metten

Jeroens Clan
Jubelende Jacques d'Ancona geeft Jeroens Clan vier ⭐⭐⭐⭐ sterren
vr 19 jan 2024 20:30
vr 19 jan 2024
20:30
  • vr 19 jan 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Maatschappijkritische liedjes, vrouwonvriendelijk gebral en patriarchale vunzigheid, maar met eigentijdse portie kwetsbaarheid

Het grove muzikale zapcabaret van de jaren negentig is terug in een nieuw jasje. En dan fris, grofgebekt en met gestrekt been. Met maatschappijkritische liedjes, vrouwonvriendelijk gebral en patriarchale vunzigheid, maar met een eigentijdse portie kwetsbaarheid. Gelukkig maar. Je mag er dus gewoon om lachen op vrijdag 19 januari in De Kleine Willem. We hebben het over Korte Metten van het cabarettrio Jeroens Clan.

Na hun succesvol ontvangen debuutprogramma Tere zieltjes vol snelle scènes, rauwe nummers en nietsontziende grappen komt Jeroens Clan nu met hun tweede programma Korte Metten. Dat is nóg sneller, nóg rauwer, en nóg nietsontziender.

Bram Kroon, Matthias Tuns en Jip de Poorter maken op genadeloze wijze korte metten met zichzelf, elkaar en het publiek op de eerste rij. Huilen doen ze thuis wel.

Jacques d'Ancona geniet van Jeroens Clan
Jacques d'Ancona, de bekendste theaterrecensent van Nederland, geeft Korte Metten liefst vier sterren. 'Ze geven als trio met verraderlijke variaties een gedurfde slinger aan een kleine show, die opmerkelijk veel liedjes en sterke persoonlijke elementen huisvest. Daarbij permitteren ze zich af en toe ook minder verrassend uit de bocht te vliegen', zo schrijft d'Ancona in zijn Dagblad van het Noorden.

Verder: 'De balans zit in het brede assortiment aan muzikale inlassen. Ik stel alleen maar vragen is een ontzettend krachtige song. Naar mijn idee kandidaat voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen'.

Volgens de Theaterkrant is Jeroens Clan 'een vrijbuitende, vrolijk-sarrende en zuigend-humoristische cabaretgroep'. 'De sleutel voor deze cabaretvorm is beslist niet dat het drietal grofgebekt is, zoals recensies keer op keer beweren, maar dat Tuns, Kroon en De Poorter op een intelligente manier spelen met ironie'.

Website TheaterParadijs tenslotte oordeelt: 'Korte Metten is een frisse, snelle en uitermate grappige cabaretvoorstelling'. 'Keiharde grappen worden afgewisseld met een absurde kijk op het hedendaagse leven. In hun teksten en opvattingen zetten de heren op geen enkel onderwerp een rem. Die grofgebektheid is ontwapenend grappig'.

'Jeroens Clan geeft een dramaturgisch interessante, vernieuwende draai aan dat mensonterende cabaret, zoals dat van Hans Teeuwen en Theo Maassen'

Theaterkrant

Credits

- Tekst en spel: Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns
- Regie: Pieter Bouwman en Martijn Bouwman

Wat is Jeroens Clan?
Jeroens Clan is een cabaretgroep bestaande uit Bram Kroon, Jip de Poorter en Matthias Tuns. Ze kennen elkaar sinds de brugklas van de middelbare school, waar ze samen voor het eerst op het podium stonden.
In 2018 stonden ze in de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury prees de jongens van de Clan om hun vermogen om ongelooflijk slim de zaal te bespelen met hun snelle scènes en liedjes.
In 2021 ging de Clan in première met hun debuutvoorstelling Tere Zieltjes. Waarna een succesvolle tour van meer dan honderd voorstellingen in Nederland en België volgde.