Lucas van der Rhee

We are (not) Tupac Shakur

DIEHELEDING
Waarin de complexiteit van culturele identiteit en het leven van de legendarische rapper worden verkend
wo 17 apr 2024 20:30
wo 17 apr 2024
20:30
  • wo 17 apr 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

‘All my life I’ve been different things to different people’, zei hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). 

Op 17 april in De Kleine Willem: We Are (Not) Tupac Shakur, een baanbrekende, zelfreflecterende ervaring van DIEHELEDING.

In rap-tempo verkent het collectief de grenzen van culturele toe-eigening en identiteit, terwijl ze het leven van Tupac Shakur in één voorstelling proberen te vatten. Een uitdagende reis door het Afro-Amerikaanse muziekgenre en de complexe persona van de legendarische rapper. Met vragen over wie hij echt was en wie recht heeft op zijn verhaal, nodigt de voorstelling uit tot diepgaande introspectie. Een krachtige confrontatie met onze neiging tot hokjesdenken en de rol van erfgoed in een geglobaliseerde wereld.
 

Winnaar DNA Next Award

DIEHELEDING won voor het idee van deze voorstelling de DNA Next (voorheen Theatergezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) Award. Een stimuleringsprijs aan (nieuw of bestaand) talent dat verbinding en diversiteit in de meest brede zin van het woord representeert. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan theatermakers die met een productie over urgente thema’s in de wereld van nu het verschil gaan maken. De knagende benadering van wie wel en niet over bepaalde zaken zou mogen vertellen vindt het panel bijzonder interessant en een gegeven dat ze graag door de winnaar wil laten onderzoeken.

Teaser

'De geweldige dialogen, scherp geschreven maar niet té gelikt, vormen een prachtige taalchoreografie waarin de autoriteit steeds weer verschuift.'

Het Parool

Credits

-Theatergroep: DIEHELEDING 
-Tekst en regie:
Jip Vuik
-Tekst, muziek en spel: Merel Pauw, Steven Ivo, Femi van Elshuis en Ousmane Bangura
-Artistiek adviseur: Jörgen Tjon A Fong
-Dramaturgie: Sara Bergen

CAST en CREATIVE CREW

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR wordt gemaakt en gespeeld door DIEHELEDING’s vaste kern Merel Pauw en Steven Ivo, aangevuld met acteurs Femi van Elshuis en Ousmane Bangura. Jip Vuik van DIEHELEDING regisseert de voorstelling. WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een coproductie van  DIEHELEDING en Urban Myth. Jörgen Tjon A Fong, is vanuit Urban Myth artistiek adviseur. De dramaturgie is in handen van Sara Bergen van Urban Myth.

DIEHELEDING

DIEHELEDING is een muziektheatercollectief dat gelooft in de kracht van verschillen. Het collectief bestaat ieder project uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken en vanuit dat uitgangspunt maken zij theater. De meerstemmigheid als stem, omdat zij geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is. DIEHELEDING maakt voorstellingen met rap en schrijft daarbij originele teksten en produceert eigen muziek. De voorstellingen staan altijd met één been in de (theater)geschiedenis en een ander been in de hedendaagse (muziek)cultuur. 

Urban Myth

Urban Myth is coproducent van We are (not) Tupac SHakur.Culturele organisatie Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Urban Myth speelt, als vast theatergezelschap van Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam), grote zaal-voorstellingen door het hele land. Naast theatervoorstellingen maakt Urban Myth ook eigenzinnige en diverse programmering, variërend van talkshows tot kunstdiscipline-overstijgende samenwerkingen met musea.