De Meester en Margarita

Orkater en De Nieuwkomers - KONVOOI
DE MEESTER EN MARGARITA IS MUZIEKTHEATER DAT OP ALLE FACETTEN OMVERBLAAST - Vijf ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ sterren in NRC
do 15 feb 2024 20:00
do 15 feb 2024
20:00
  • do 15 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Een illusionaire trip over onbegrip, de angst voor het onbekende en de moed om het niet zeker te weten

Hoe houdt de mens zich staande in een wereld waarin de waarheid haar waarde verloren lijkt te hebben. Dat is de centrale vraag in De Meester en Margarita van Orkater en De Nieuwkomers/KONVOOI, donderdag 15 februari te zien in het Wilminktheater.

De Meester en Margarita, naar het meesterwerk van de Russische schrijver Boelgakov, is een zoektocht naar houvast in een tijd waarin men het recht claimt op zijn eigen werkelijkheid en feiten ook maar een mening lijken te zijn.

In De Meester en Margarita bezoekt de duivel Moskou om daar het zelfbedrog van haar inwoners te ontmaskeren. Wat volgt is een vervreemdende reis langs drie mensen die de wereld niet meer begrijpen en hier ieder op hun eigen manier mee omgaan.

We ontmoeten een jonge dichter die ervan overtuigd raakt dat hij in een leugen leeft, een depressieve schrijver die zichzelf heeft laten opsluiten in een inrichting en Margarita, die boven alles op zoek is naar iets waars.

Na het succesvolle ILIAS in 2019 maakte KONVOOI opnieuw een moderne bewerking van een klassieker uit de literatuurgeschiedenis, doorspekt met musicalnummers en vijfstemmige harmonieën. De Meester en Margarita is een illusionaire trip over onbegrip, de angst voor het onbekende en de moed om het niet zeker te weten.

Deze voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2022. Uit het juryrapport: 'Het sinistere plezier spat van het podium in deze adembenemende muziektheaterervaring, waarin de waarheid wordt ontmanteld en twijfel en verwarring vervolgens vrolijk gerehabiliteerd worden. De Meester en Margarita is een heerlijke nachtmerrie waar je niet uit wakker wilt worden'.

 

Klik HIER voor een kort interview met Jacob de Groot en Jasper van Hofwegen, makers van deze met sterren overladen muziektheatervoorstelling

'De Meester en Margarita is spannend, angstaanjagend en wonderschoon'

NRC

Orkater en De Nieuwkomers
Orkater is een landelijk opererend Amsterdams gezelschap dat eigentijds muziektheater maakt. Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Orkater wil toonaangevend zijn vanuit een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit.

Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers krijgen jonge, professionele makers de gelegenheid om de muziektheatervoorstelling van hun dromen te maken onder de vleugels van Orkater. Zij mogen hun plannen en ambities waarmaken, waarbij de eigen visie, vorm en verhaal leidend zijn en de muziek en compositie is verankerd in het concept. Makers blijven de baas over hun eigen ideeën, en worden inhoudelijk, productioneel, publicitair, technisch en financieel ondersteund en begeleid door Orkater.