Spring

Introdans
Feestelijk het voorjaar in met de uitbundige dans van Mauro Bigonzetti door Introdans
vr 31 mei 2024 20:00
vr 31 mei 2024
20:00
  • vr 31 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Als toeschouwer kun je moeilijk onberoerd blijven bij deze uitbundige ode aan de zuidelijke volkscultuur, de liefde, en misschien wel vooral aan de gekte

Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans in het voorjaar SPRING, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti. Introdans staat op vrijdag 31 mei in de Grote Zaal van het Muziekcentrum.

De creaties van de Italiaanse meesterchoreograaf worden gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit, maar in SPRING wordt vooral de uitbundige en levenslustige kant van zijn oeuvre belicht.

Behalve twee van de grootste publieksfavorieten uit het repertoire van Introdans – Cantata en (drie delen uit) Rossini Cards – creëert Bigonzetti voor SPRING, speciaal voor Introdans, ook een nieuwe, bruisende choreografie.

In een aantal theaters wordt Cantata live begeleid door de Italiaanse vrouwenfolkgroep Assurd (L. Monti – C. Vetrone), Enza Pagliara en Enza Alessandra Prestia.

Mauro Bigonzetti (1960, Rome) leidde onder meer het beroemde Ballet de la Scala in Milaan en werkt als freelance choreograaf voor balletgezelschappen in en buiten Europa, waaronder toonaangevende gezelschappen als het Moskouse Bolsjoj Ballet, English National Ballet, Stuttgarter Ballett, New York City Ballet en Les Grands Ballets Canadiens.

"Bigonzetti’s werk is enorm ‘uplifting’, je krijgt er energie van, zin om zelf te dansen en om het leven te vieren"

Introdans-directeur Roel Voorintholt

SPRING
SPRING gaat van start met een feestelijk openingsdeel, dat behalve een volledig nieuwe creatie van Bigonzetti – een uiterst fysiek werk voor een groot dansersensemble – bestaat uit drie delen uit zijn veelgeprezen Rossini Cards, waarvan de eerste twee ook nieuw zijn voor Introdans. Bigonzetti liet zich voor dit ballet inspireren door het werk van zijn landgenoot Gioacchino Rossini (1792-1868)

Na de pauze vervolgt SPRING met Bigonzetti’s opzwepende meesterwerk Cantata. In dit aardse en gepassioneerde ‘powerstuk’ laat de choreograaf de verschillende karakters uit een Italiaans dorp prachtig tot leven komen, daartoe geïnspireerd door de aanstekelijke, rauwe zang van de Zuid-Italiaanse vrouwenfolkgroep Assurd.

Mannen en vrouwen meten zich in krachtige ensembledansen en ontmoeten elkaar in prachtige duetten, die nu eens dramatisch of weemoedig zijn en dan weer licht en humoristisch. Als toeschouwer kun je moeilijk onberoerd blijven bij deze uitbundige ode aan de zuidelijke volkscultuur, de liefde, en misschien wel vooral aan de gekte.