Vincent van Woerkom

Veel genomineerde cabaretiers voor Poelifinario’s en Neerlands Hoop naar Enschede

di 4 jul. 2023

ENSCHEDE - Veel cabaretiers die in het nieuwe seizoen in het Wilminktheater en De Kleine Willem te zien zijn, maken kans op een van de prestigieuze cabaretprijzen: de Poelifinario’s en Neerlands Hoop.

Dit zijn de genomineerden:
-Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie Entertainment: René van Meurs (2636), Roué Verveer (Gewoon Roué) en Kasper van der Laan (Warm).

-Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie Engagement: Patrick Nederkoorn (Hoogtij), Peter Pannekoek (DNA) en Merijn Scholten (Team Solo).

-Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie Kleinkunst: Yentl en de Boer (Modderkruipers), Kommil Foo (Grind), en Flip Noorman (Love It).

-Genomineerd voor de Neerlands Hoop: Christian van Eijkelenburg (Drift), n00b (n00b speelt n00b), Kim Schuddeboom (Ongeschreven) en Saman Amini (Saman Amini’s Integratieplan).

Wie treden op in Enschede?
Kasper van der Laan: vrijdag 6 oktober in De Kleine Willem
Uit het juryrapport: ‘’Kasper van der Laan is een meester in het bespelen van de zaal. Of het nu om een cursus zwaaien of boerderijdieren nadoen gaat, als publiek ga je voor de bijl. De wereld ziet er na Warm wat lichter, geestiger en ook een tikje vreemder uit. Als ware het een collectief ritueel, open en toegankelijk, trekt Van der Laan je binnen zijn ‘inner circle’. Hierdoor gaan zijn anekdotes erin als warme broodjes en biedt Warm het publiek uitbundig plezier en allesomvattende troost.’’ - (Uitverkocht)

Peter Pannekoek: vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober in het Wilminktheater
Uit het juryrapport: ''Wie dacht dat Peter Pannekoek als maker met zijn oudejaarsconference op de toppen van zijn kunnen navigeerde, had het mis: als maker durft Pannekoek wederom over zijn eigen grenzen heen te stappen, met een zinderende, gevaarlijke voorstelling als gevolg. Wat een scherpte, lef en doordachte zinsnedes smijt Pannekoek het publiek om de oren. Wat misschien wel het meest indrukwekkend is: door alle urgentie heen, spat de allergrootste liefde van het podium die Pannekoek in zich heeft: de liefde voor het theater. De zeggingskracht van de voorstelling is hiermee uiterst sterk en oorspronkelijk.'' - (Uitverkocht)

Merijn Scholten: dinsdag 6 februari in het Wilminktheater
Uit het juryrapport: ''Eindelijk: het -vanwege Instagramsucces- langverwachte soloprogramma van Merijn Scholten was daar. Hilarisch, muzikaal en energiek vliegen de karakters de toeschouwer om de oren. Maar ‘Team Solo’ is veel meer dan een slim sketchprogramma. Hij maakt op geraffineerde wijze het onvermogen van de mens voelbaar, hoe zich te verhouden tot zijn eigen gecreëerde technologie en ontwikkeling. De reflectie van Scholten op de wereld van nu kent ook een ongelofelijk hoge grapdichtheid. En dat maakt Team Solo onweerstaanbaar voor een zeer groot publiek.'' - (Klik HIER voor kaarten).

Yentl en de Boer: dinsdag 7 mei in het Wilminktheater
Uit het juryrapport: ''Met Modderkruipers leveren Yentl en de Boer een volwassen, doorontwikkeld programma af zonder aan frisheid in te boeten. Samen met twee multi-instrumentalisten hebben zij een nieuwe, zintuigenprikkelende sound ontwikkeld, haast overdonderend ondersteund door decor en kostuums. Wat gelukkig is gebleven, is het geestige ongemak waarmee Yentl en De Boer hun dagelijkse leven bezingen. In Modderkruipers halen Yentl en De Boer het beste in elkaar naar boven en is het duo volkomen in balans.'' - (klik HIER voor kaarten)

De prijzen worden op maandagavond 9 oktober in Den Haag uitgereikt.