Van Kweek naar theater: Eerste lichting Wilminks Kweek met eigen voorstelling ‘WE HEBBEN HET GEZELLIG’

ma 27 mei 2024

De voorstelling 'WE HEBBEN HET GEZELLIG' volgt een nogal absurde amateurtheatergroep tijdens de repetities van hun aankomende voorstelling. De personages worden geconfronteerd met prangende vragen zoals: ‘Wie vertrouw je nou écht?’, ‘Met wie zou je het beter kunnen ‘uitmaken’?’, en ‘Ben jij zelf eigenlijk wel zo’n goede vriend?’. Van 6 tot en met 8 juni te zien in de Kleine Willem in Enschede: 'WE HEBBEN HET GEZELLIG'.

First generation ‘kwekers’

Vier oud-leden van Wilminks Kweek, het talententraject van het Wilminktheater in Enschede, hebben samen een nieuwe muziektheatervoorstelling gecreëerd. De voorstelling, getiteld 'WE HEBBEN HET GEZELLIG', draait om vriendschap en is geschreven door Aniek Venhoeven, Melissa Lodder, Lisa Schol en Jip Wassenberg. Deze getalenteerde actrices, opgeleid aan de muziektheateropleiding Codarts Rotterdam, brengen hun voorstelling van 6 tot en met 8 juni naar de Kleine Willem in Enschede.

Binnen het talentontwikkelingstraject Wilminks Kweek krijgen jonge acteurs de kans om deel te nemen aan professionele producties. De actrices, die via Codarts Rotterdam in Enschede terechtkwamen voor de pilot van Wilminks Kweek, worden gecoacht en krijgen de gelegenheid om met bekende namen op het podium te staan. Dit traject, dat inmiddels drie jaar bestaat, helpt hen een netwerk op te bouwen en vergroot hun kansen op een succesvolle carrière.

Vriendschap

Deze first generation ‘kwekers’ zijn niet alleen oud-klasgenoten en collega’s, maar vormen ook een hechte vriendinnengroep. Theaterproducent Gerard Cornelisse moedigde hen aan om hun eigen voorstelling te maken. “Gerard zei dat als we iets wilden maken, hij daar graag een podium voor zou bieden,” vertelt Jip Wassenberg. “Toen we samen in een koffietent zaten, dachten we: ‘Waarom doen we dat niet?’

Tijdens hun traject verbleven de actrices drie maanden in Enschede. Het Wilminktheater stelde een woning beschikbaar waar ze gedurende deze periode konden verblijven. “We zijn door de jaren heen verliefd geworden op de stad. Als we op de Oude Markt komen, voelt dat voor ons als thuiskomen,” aldus Wassenberg.

“Iedereen heeft wel eens een vriendschap willen beëindigen, maar dat is toch anders dan een relatie,” zegt Aniek Venhoeven. “We hebben de rollen onze eigen namen gegeven, waardoor het soms gevaarlijk dicht bij onze eigen ervaringen komt,” lacht Wassenberg.