Voetbalveld ingeruild voor podium

ma 27 mei 2024

Silke Veld, een getalenteerde Nederlandstalige singer-songwriter uit Enschede, staat op het punt om haar eerste eigen muziekvoorstelling ‘Bijna’ te presenteren in het Wilminktheater. Silke, wiens muzikale reis begon nadat haar dromen van een carrière als profvoetballer uiteenspatten, heeft zich ontwikkeld tot een artiest die met haar liedjes en verhalen vele harten weet te raken.

Silke’s liefde voor muziek ontstond op jonge leeftijd. Als 9-jarig meisje droomde ze ervan profvoetballer te worden. Helaas bleken de vele botbreuken en blessures die ze opliep een teken dat voetbal misschien niet haar roeping was. Haar moeder nam uiteindelijk haar voetbal af, wat Silke dwong om op zoek te gaan naar een nieuwe passie. Dit vond ze in het zingen en later ook in het schrijven van haar eigen nummers.

De muziek van Silke kan het best omschreven worden als een mix tussen de intieme, eerlijke stijl van MEAU en de herkenbare Nederlandse popsound van BLØF. Haar liedjes bevatten persoonlijke verhalen en observaties, waarbij ze moeiteloos schakelt tussen humor en diepe levensvragen. Met haar onderkoelde anekdotes en introspectieve teksten weet ze haar publiek keer op keer te boeien en te verrassen.

De weg naar haar eigen voorstelling was niet zonder uitdagingen. Toen Silke bij Simone Kratz, de directrice van het Wilminktheater, aanklopte, blufte ze over het hebben van een plan voor een voorstelling. In werkelijkheid had ze nog geen concreet idee en wilde ze eerst mensen om zich heen verzamelen die haar zouden kunnen helpen haar visie werkelijkheid te maken. Tot haar verbazing en lichte paniek zei Simone onmiddellijk: "Doen we." Silke werd zenuwachtig bij de gedachte dat ze misschien niets te vertellen had, maar dit is uiteindelijk haar verhaal geworden – een verhaal over niet doodgaan en de waarde van het leven.

Op 28 mei is het zover: Silke staat in het Wilminktheater met haar eerste eigen voorstelling ‘Bijna’. Deze tragikomische muziekvoorstelling gaat over de waarde van het leven in reservetijd. Het verhaal draait om de vraag wat je doet als je onverwachts nog een tweede kans krijgt in het leven. Word je muzikant? Neem je 12 katten? Of, in het ergste geval, allebei?

‘Bijna’ belooft een zoektocht te zijn naar de betekenis van het leven, de dood en alles daartussenin. Met haar unieke blend van muziek en verhaal weet Silke haar publiek te prikkelen en aan het denken te zetten.