Yule!

Zefiro Torna & Ictus featuring Lore Binon en Meskerem Mees.
Middeleeuwen, renaissance en barok komen samen in een concert als teken van licht in donkere dagen
vr 22 dec 2023 20:00
vr 22 dec 2023
20:00
  • vr 22 dec 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Historische Instrumenten clashen en zoeken naar harmonische instemming

Als teken van hoop en licht in donkere dagen, geeft het Belgische muziekensemble Zefiro Torna op vrijdag 22 december in de Grote Kerk met de voorstelling YULE! een nieuwe muzikale invulling aan het kerstconcert-concept.

De authentieke stemmen van de internationaal bejubelde singer-songwriter Meskerem Mees en topsopraan Lore Binon resoneren hemels in een cyclus van voorchristelijke ‘licht’liederen, middeleeuwse, renaissance en barokke kerstmuziek en songs van Meskerem Mees.

Pianowizzard en componist Jean-Luc Fafchamps maakt op maat van het ensemble hedendaagse arrangementen voor een bijzonder instrumentarium met folkgitaar, viool, theorbe/luit, cimbalom, percussie en prepared piano.

De muzikale sleutelwoorden voor YULE! zijn frictie en omwenteling. Instrumenten met verschillende historische achtergronden en temperamenten clashen en zoeken naar harmonische instemming. De soulvolle stem van Meskerem Mees en de pure klassieke stem van Lore Binon passen perfect bij elkaar.

Zefiro Torna is een Belgisch muziekensemble uit Mechelen, dat werd opgericht in 1996. In hun totaalconcepten koppelen ze authentieke uitvoeringspraktijk van muziek uit de middeleeuwen, de renaissance en de barok aan andere kunsten zoals literatuur, theater of dans. In Yule! laten ze in de Grote Kerk zien hoe bijzonder deze combinatie is.

Zefiro Torna vermengt ook wetenschap, filosofie, literatuur, visuele kunsten, theater en hedendaagse dans in zijn multidisciplinaire programma’s.

'Zefiro Torna is begiftigd met een grote podiumattitude'

Etcetera.be

Credits

Met:
-Meskerem Mees: stem, gitaar en composities
-Lore Binon: stem en viool
-Jean-Luc Fafchamps: prepared piano, backing vocals en arrangementen
-Tom De Cock: percussie, cimbalom en backing vocals
-Jurgen De bruyn: luit, theorbe en backing vocals

Oprichter Jurgen De bruyn van Zefiro Torna noemt wat ze doen niet graag een 'crossover'. "Ik geef de voorkeur aan het woord hybride,'' vertelt hij aan L'Echo.
Hun naam haalden ze bij een sonnet van Francesco Petrarca, over de terugkeer van de lente, waar de vrolijkheid van zingende vogels en ontluikende bloemen contrasteert met het liefdesverdriet van de dichter. Het betekent ‘de westenwind is teruggekeerd'.
Het ensemble is een welkome gast in gerenommeerde en (inter)nationale concertzalen.