Marco Borggreve

Beethoven symfonie 5 & 6

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Alexei Ogrintchouk op de bok bij opening van Beethoven Festival in Enschede, met de Vijfde en de Zesde
za 7 okt 2023 20:00
za 7 okt 2023
20:00
  • za 7 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Wandel met Beethoven mee in de frisse ochtend, als hij uitrust met zijn voeten in een beekje, als hij overvallen wordt door een flinke onweersbui en tot slot de ondergaande zon tegemoet gaat

Alexei Ogrintchouk dirigeert in het openingsweekend van het Beethoven Festival symfonieorkest Phion in twee van de bekendste symfonieën van de grote meester: de Vijfde en de Zesde. Zaterdag 7 oktober in het Muziekcentrum in Enschede, waar een dag later ook de Tweede en de Zevende klinken. 

De in Rusland (Moskou) geboren Ogrintchouk is eerder dit jaar benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van Phion. Na een glorieuze carrière als hoboïst - die onder meer bij het Concertgebouworkest nog voortduurt - neemt hij de komende drie seizoenen ook de baton ter hand bij het Orkest van Gelderland en Overijssel, waar hij al enkele keren gastdirigent was.

Hij valt met de deur in huis met twee van de bekendste symfonieën van de grote meester: de Vijfde en de Zesde. Bijzonder is dat beide werken op dezelfde avond hun wereldpremière beleefden. Dat gebeurde tijdens een gedenkwaardig concert in Wenen op 22 december 1808, dat meer dan vier uur duurde en waar de twee werken het absolute hoogtepunt vormden. Nog maanden daarna zou dit concert het gesprek van de dag zijn in de stad.

Beethovens Vijfde is misschien wel de bekendste van zijn negen symfonieën. Muziek van grote energie en dramatiek, Beethoven op zijn best als de meest vooruitstrevende en avantgardistische componist van zijn tijd. En een symfonie die door zijn grote zeggingskracht vrijwel vanaf het begin uiterst populair was bij het publiek.

In de Zesde, de Pastorale, hoor je Beethoven als buitenmens die niets liever deed dan grote tochten maken door de bossen rondom Wenen. Wandel met hem mee in de frisse ochtend, als hij uitrust met zijn voeten in een beekje, als hij overvallen wordt door een flinke onweersbui en tot slot de ondergaande zon tegemoet gaat. Daar kan geen vierdaagse tegenop.

Inleiding en pubquiz
Een uur voor aanvang van het concert is er een gratis inleiding voor bezoekers, over Beethoven en de werken die deze dag op het programma staan. Na afloop is er een Beethoven pubquiz in de foyer van het Muziekcentrum.

 

Klik HIER voor een interview met chef-dirigent Alexei Ogrintcouk van Phion: "I love to lead"

'De Vijfde symfonie wordt ook wel Noodlot symfonie genoemd. Dat zou te maken hebben met Beethovens eigen noodlot, zijn toenemende doofheid'

Klassiekemuziek.tv

Credits

Alexei Ogrintchouk, dirigent

 

Programma

- Beethoven - Symfonie nr. 5 (Symfonie nr. 5 op. 67 in c)

- Beethoven - Symfonie nr. 6 (Symfonie nr. 6 op. 68 in F)