Shot by Halie

Islands of Empathy (in a sea of chaos)

Club Guy & Roni | Moves Mexico | Slagwerk Den Haag
'Empathie is een belangrijk menselijk gereedschap bij de poging een positief nieuw systeem te ontwerpen'
wo 22 nov 2023 20:00
wo 22 nov 2023
20:00
  • wo 22 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

'Medemenselijkheid behoort – anders dan we soms denken – tot onze menselijke basisuitrusting'

-Language no problem-
In Islands of Empathy (in a Sea of Chaos), de nieuwste performance van Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag, staat op woensdag 22 november in de Pay. Zaal van het Wilminktheater het thema empathie centraal en wordt onderzocht hoe dit de drijvende kracht kan zijn in de manier waarop we samenleven.  

In de Nederlandse cultuur wordt volgens Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag geleerd om continu de beste versie van onszelf te zijn: ''Als individu en onafhankelijk van de behoeften van anderen. Terwijl in talloze andere culturen de nadruk juist ligt op het welzijn van het collectief en veel minder op persoonlijke ontwikkeling. Een keerzijde van empathie kan zijn dat je zo’n hechte groep vormt dat de kloof met mensen buiten de groep alleen maar groter wordt.''

Islands of Empathy is een samenwerking met Senegalese griots. Dat zijn verhalenvertellers die tradities en geschiedenis in leven houden met dans, muziek en poëzie.

In Senegal ontmoette Club Guy & Roni spirituele leiders, dansers en kunstenaars en sprak met hen over empathie en community. Deze gesprekken vormen de blauwdruk voor Islands of Empathy.

De combinatie van live gespeelde beats door Slagwerk Den Haag en Pape Seck en de kenmerkende explosieve energie van het ensemble van Club Guy & Roni zorgt voor een overweldigende dansvoorstelling.

Islands of Empathy (in a Sea of Chaos) maakt deel uit van Club Guy & Roni’s Human Odyssey, waarin verschillende menselijke gevoelens zoals liefde, angst, geluk en empathie onderzoeken vanuit een intercultureel perspectief.

Roni Haver, artistiek leider Club Guy & Roni, zegt: ''Ook zonder leiderschap vindt de samenleving een manier om zich te organiseren. Empathie is een belangrijk menselijk gereedschap bij de poging een positief nieuw systeem te ontwerpen. In Islands of Empathy zoeken we naar de link tussen empathie en chaos.” 

'In Islands of Empathy zoeken we naar de link tussen empathie en anarchie'

Roni Haver, artistiek leider Club Guy & Roni

Credits

-Concept en choreografie: Roni Haver en Guy Weizman
-Dans: Camilo Chapela, Angela Herenda, Sofiko Nachkebiya, Adam Peterson, Igor Podsiadly, Awa Seck, Eliana Stragapede en Jésula Toussaint Visser
-Muzikanten: Niels Meliefste (Slagwerk Den Haag) en Pape Seck

Wat is Club Guy & Roni?
In 2002 richten Guy Weizman en Roni Haver Club Guy & Roni op en vanaf die tijd toeren ze met avondvullende producties door binnen- en buitenland.
Club Guy & Roni maakt hedendaags, eigenzinnig en explosief danstheater dat de actualiteit op de hielen zit. Alle voorstellingen worden uitgevoerd met nieuw gecomponeerde, livemuziek. Waarbij slagwerkers en musici vaak ook een prominente rol spelen op het toneel.
Club Guy & Roni kenmerkt zich door opvallende dansers, die duidelijk van elkaar verschillen en ieder hun eigen rol vervullen in het exacte radarwerk dat choreograaf Roni Haver uitgestippeld heeft.