Martina Simkovicova

Stift Unbound: A la Feminisca

Stift International Music Festival
Grote Kerk verandert in een bar annex hallucinerende videokathedraal
do 24 aug 2023 19:30
do 24 aug 2023
19:30
  • do 24 aug 2023
    19:30
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Stift Unbound: A la Feminisca als grensverleggende muziek- en beeldreis

De negentiende editie van het Stiftfestival staat in het teken van een reis rond de Middellandse Zee. Interessante kruisbestuivingen in dat gebied hebben vele componisten geïnspireerd en beïnvloed. Op donderdag 24 augustus staat het Stift Unbound: A la Feminisca op het programma in de Grote Kerk.

Het wordt een avond met drie keer 40 minuten muziek en met visuals van Christos Constantinou.

Stift Unbound is een totaalervaring die staat voor alles waar het in het Stiftfestival van violist Daniel Rowland om draait: actuele thema’s die iedereen aangaan en een vernieuwende blik op het begrip concert. 

In dit concert, dat naadloos overgaat in een loungebeleving, staat niet alleen de muziek rond de Middellandse Zee centraal (een van de hoofdthema’s van het festival) maar komt ook een groot thema als onderdrukking, vooral van vrouwen, aan de orde. Zo mag de briljante Iraanse zanger Mohammed Motamedi in zijn eigen land niet meer optreden. Zo bezingt de flamboyante mezzosopraan Luciana Mancini de vrouwelijke kracht in even uitdagende als liefdevolle volksliedjes. 

Uiteindelijk neemt de jonge Cypriotische kunstenaar Christos Constantinou (bekend van Gogbot en PlanetArt uit Enschede) de regie over om de bezoekers in de Grote Kerk ondersteund door live musici met muziek vol mediterrane invloeden te omhelzen met realtime videoanimaties.

De Grote Kerk verandert in een bar annex hallucinerende videokathedraal en biedt een grensverleggende muziek- en beeldreis.

Onderdeel Stiftfestival
Dit concert maakt onderdeel van het Stift Festival. Klik HIER voor meer informatie.

‘Stiftfestival verbindt traditie met innovatie en jonge talenten met topmusici’

Daniel Rowland

Credits

-Musici: Luciana Mancini (mezzo sopraan), Joseph Tawadros (ud), Daniel Rowland (viool), David Cohen (cello), Thorsten Johanns (klarinet), Janne Thomsen (fluit), Alberto Mescira (gitaar), Rembrandt Frerichs Trio, Stift Festival Orkest en Animato Quartet.

Rijke geschiedenis en kleurrijke meerstemmigheid
Het programma van het Stiftfestival brengt de bezoekers langs een rijke geschiedenis en kleurrijke meerstemmigheid. ‘’Het Stiftfestival traditie met innovatie en jonge talenten met topmusici’’, aldus artistiek leider Daniel Rowland. ‘’Nog nooit in de geschiedenis van het Stiftfestival hebben we zo’n aansprekend en divers programma gepresenteerd, toegankelijk én vernieuwend, doorspekt met invloeden uit andere culturen. We verwelkomen musici van wereldniveau in het Twentse landschap.’’

Programma

Deel I: A la Feminisca:
-Vivaldi: La follia
-Rosita Piritore (winnares Vladimir Mendelssohn Concours 2022): Strijkwartet nr 2
-A la Feminisca (traditioneel Siciliaans lied)
-Berio: Folksongs 

Deel II: Intizar (verlangen) 
-Iraanse kamermuziek uit begin van de twintigste eeuw door Mohammed Motamedi met Rembrandt Frerichs trio, Daniel Rowland, David Cohen en Thorsten Johanns.

Deel III: Four Seasons
-Max Richter: Vivaldi Recomposed – Four Seasons