SPRAAKMAKERS: Theatraal muziekverhaal

Matangi Quartet met Rick Paul van Mulligen, Slagwerk Den Haag met 'Ntianu Stuger en Thomas Beijer met Gijs Scholten van Aschat
Spraakmakers is een gloednieuwe concertserie die klassieke muziek combineert met verhalen van nu
vr 26 jan 2024 19:30
vr 26 jan 2024
19:30
  • vr 26 jan 2024
    19:30
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Prikkelende verhalen over respectievelijk genderidentiteit, het donker van de nacht en dementie, met bijpassende klassieke muziek 

Wat heeft Haydn te maken met klimaatverandering? Wat heeft Schumann van doen met dementie? Spraakmakers is een gloednieuwe concertserie die klassieke muziek combineert met verhalen van nu. Met op vrijdag 26 januari in het Muziekcentrum in Enschede Rick Paul van Mulligen en het Matangi Quartet, 'Ntianu Stuger en Slagwerk Den Haag en Gijs Scholten van Aschat met pianist Thomas Beijer.

De Nederlandse topacteurs combineren prikkelende verhalen over respectievelijk genderidentiteit, het donker van de nacht en dementie met bijpassende klassieke muziek gespeeld door topensembles en -muzikanten. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en betrekt het publiek.

Queer klassiek
Van Broadwaytheaters tot operahuizen, wereldwijd hebben getalenteerde LGBTQ-componisten met hun composities al eeuwenlang een stevig stempel gedrukt op de muziekscene. Toch is dat niet altijd even soepel verlopen. Händel, Britten, Barber, Bernstein, Saint-Saëns en Tsjaikovski waren allemaal componisten die hun seksualiteit, bewust of onbewust, diffuus hielden.

In Queer klassiek vertelt acteur Rick Paul van Mulligen aan de hand van Samuel Barbers Strijkkwartet in b, opus 11, uitgevoerd door het Matangi Quartet, een verhaal over (seksuele) diversiteit in de klassieke muziekwereld. Een verhaal over de tolerantie van het publiek en of je (seksuele) identiteit eigenlijk wel terug kunt horen in muziek.

Nachtliefde
Nederland is verslaafd aan licht. Het duister blazen we weg met lampen. Het kunstlicht dat wij gebruiken om gebouwen, huizen, straten en kassen te verlichten, straalt kilometers ver weg. Onlangs werd bekend dat lichtvervuiling een grote rol speelt in de enorme terugloop van insecten. We zijn de duisternis ontwend, weten nauwelijks meer hoe een donkere nacht eruit ziet of aanvoelt.

In Nachtliefde vertelt actrice ‘Ntianu Stuger aan de hand van de Nocturne voor slagwerk-kwartet en zestien lichtschakelaars en lampen van Matyas Wettl, uitgevoerd door Slagwerk Den Haag, een verhaal over minder én ander licht. Een verhaal over waarom wij als meest lichtvervuilde land ter wereld weer van het donker moeten gaan houden.

Onvergetelijk
Schumann schreef zijn Geistervariationen in een fase van beginnende dementie. Terwijl hij nog aan de muziek werkte, deed hij een mislukte zelfmoordpoging, waarna hij ‘vrolijk’ verder werkte aan het muziekstuk. Vandaag de dag is dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De reikwijdte en impact ervan zal de komende jaren groeien. Dit maakt het belangrijk om meer en met meer nuance over dementie te praten.

In Onvergetelijk vertelt acteur Gijs Scholten van Aschat aan de hand van Schumanns Geistervariationen, uitgevoerd door pianist Thomas Beijer, een verhaal over hoe je met dementie kan leven. Een verhaal over doorgaan met dementie en waarom mensen dat wel of juist niet zouden willen.

Auteurs Annet Bremen, Rick Steggerda en Koen Caris schrijven de verhalen. Spraakmakers bestaat uit drie korte voorstellingen met daartussen een pauze.

 

Klik HIER voor een interview met Rick Paul van Mulligen: "Ik herken de eenzaamheid van Barber die ikzelf vroeger voelde"

'Spraakmakers laat muziek van lang geleden opnieuw relevant klinken in de wereld van nu'

Spraakmakers.net