Broekhuis op zondag

Hedy d'Ancona
Heerlijke culturele middag boordevol verrassingen met een ode aan (en met) Hedy d'Ancona
zo 19 nov 2023 16:00
zo 19 nov 2023
16:00
  • zo 19 nov 2023
    16:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Politica en feministe Hedy d'Ancona centraal tijdens Broekhuis op Zondag

Tijdens Broekhuis op Zondag op 19 november wordt vanaf 16.00 uur een hommage gebracht aan Hedy d'Ancona. Natuurlijk is Hedy er zelf ook bij. Broekhuis op Zondag is een culturele middag boordevol verrassingen, deze keer niet in De Kleine Willem, maar in de Grote Kerk op de Oude Markt.

d'Ancona is vooral bekend vanwege haar betrokkenheid bij de politiek en haar inzet voor vrouwenrechten. Ze was lid van de Partij van de Arbeid en diende als staatssecretaris en minister.
d'Ancona heeft zich gedurende haar carrière sterk gemaakt voor emancipatie, gelijke kansen voor vrouwen en de culturele sector. Ze wordt gerespecteerd om haar bijdragen aan de Nederlandse politiek en haar inzet voor sociale en culturele kwesties. Haar impact op het Nederlandse beleid en haar strijd voor gendergelijkheid hebben haar een iconische figuur gemaakt in de Nederlandse samenleving.

Ze heeft een Joodse vader en een niet-Joodse moeder. Haar vader werd in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en overleed aan een longontsteking aan het einde van de oorlog tijdens de evacuatie van het concentratiekamp Grosz Rosen.

d'Ancona trouwde in 1959 met psychiater Guus de Boer. Uit een buitenechtelijke relatie met televisieregisseur en -presentator Berend Boudewijn kreeg ze een zoon. Later kreeg ze met De Boer een dochter: Hadassah de Boer. In 1974 scheidde ze van De Boer en kreeg ze een relatie met Tweede Kamerlid Ed van Thijn. Vanaf 1990 tot zijn overlijden in 2018 was zij de partner van beeldend kunstenaar Aat Veldhoen.

Tijdens Broekhuis op Zondag vertolken jonge artiesten werk van een oudere generatie. Vrienden en vakgenoten halen herinneringen op en de lach is nooit ver weg. Muziek, miniconferences en goede gesprekken wisselen elkaar af.
De presentatie is in handen van Inga Tjapkes en Kees Schafrat.

'Als ik opsta, voel ik me strijdlustig. Elke dag'

Hedy d'Ancona

'Heb Willem Wilmink goed gekend'
Hedy heeft veel zin in haar bezoek aan Enschede. Ze zegt: ‘’Een leuke bijkomstigheid is dat ik Willem Wilmink in mijn en zijn studentenjaren goed gekend heb. Wij zaten bij dezelfde studenten vereniging en in hetzelfde dispuut. Hij schreef liedjes voor mij omdat ik destijds cabaret deed.’’