Annelies van der Vegt

Johannes-Passion

met o.a. Consensus Vocalis en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Bachs bevlogen passiewerk met Bachkenner Jos van Veldhoven op de Phionbok
vr 22 mrt 2024 19:00
vr 22 mrt 2024
19:00
  • vr 22 mrt 2024
    19:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Bach zoekt de muzikale grenzen van zijn tijd op, met schrijnende melodieën en wringende samenklanken

Klassieke muziek kent z’n hoogtepunten en de Johannes-Passion is daar een van. Op vrijdag 22 maart speelt Phion,Orkest van Gelderland & Overijssel, in het Muziekcentrum Enschede vanaf 19.00 uur Bachs bevlogen passiewerk. Onder leiding van Bachkenner Jos van Veldhoven en samen met Consensus Vocalis en zes vocale topsolisten wordt dit een onvergetelijke Johannes-Passion.

Zelden is Bach zo bevlogen geweest als bij het componeren van de Johannes-Passion. Hij was 39 jaar oud, in de kracht van zijn leven en net een jaar kerkmusicus in Leipzig. Met deze passie bracht hij de kerkmuziek in de stad op een nieuw en ongekend hoog niveau. Het is geen contemplatieve theologische beschouwing, maar een emotionele en soms harde confrontatie met het lijden en sterven van een werkelijk goed mens.

Bach zoekt daarbij de muzikale grenzen van zijn tijd op, met schrijnende melodieën en wringende samenklanken, maar ook met hoop en verwachting in het hemelse slotkoraal. Het is volgens Phion muziek die je recht in je ziel raakt.

Bachkenner Jos van Veldhoven op de bok
Deze uitvoering van de Johannes-Passion is een productie van BachTwente en wordt geleid door een van Nederlands bekendste Bachkenners Jos van Veldhoven. Jarenlang was hij muzikaal leider van de Nederlands Bachvereniging en werd als zodanig zelfs geëerd met een lintje. Nog steeds verzorgt Van Veldhoven talloze concerten met de vocale muziek van Bach en tijdgenoten, waarbij hij vaak baanbrekend onderzoekswerk verricht naar onbekende barokke passiemuziek.

Hoge kwaliteit Consensus Vocalis
Ook Consensus Vocalis, het belangrijkste professionele vocaal ensemble van Oost-Nederland en in talloze concerten vaste partner van Phion, heeft zijn sporen meer dan verdiend met uitvoeringen van Bachs passies. Samen met zes vocale solisten van hoge kwaliteit wordt dit een onvergetelijke Johannes-Passion.

Van Veldhoven, oud-dirigent van de Nederlandse Bachvereniging, speelt eind maart de Johannes-Passion met het orkest Phion. In de voorbereiding ontdekte hij dat hij een paar cruciale maten misschien nooit goed heeft geïnterpreteerd. ‘Zie je dat ritme, hoe hij dat noteert?’ Lees hier het gehele interview.

Bach zelden zo bevlogen geweest als bij het componeren van de Johannes-Passion

Credits

-Jos van Veldhoven: dirigent
-BachTwente: organisator/producent
-Henk Neven: bariton
-Stefan Kennedy: tenor
-Stephanie True: sopraan
-Daniël Elgersma: counter-tenor
-Lothar Blum: tenor
-Tobias Berndt: bariton
-Consensus Vocalis: koor