Bart Grietens

Brown Sugar Baby

Het Nationale Theater
Brown Sugar Baby is een nieuw toneelstuk van Eric de Vroedt, geïnspireerd op het jazzverleden van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis
za 18 mei 2024 20:00
za 18 mei 2024
20:00
  • za 18 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

“de zangsolo van June Yanez (halleluja, wat een stem!) scheurt dwars door je ziel.” - Het Parool

Het energieke Brown Sugar Baby neemt je mee naar de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een Indische jazzband maakt zich klaar voor een belangrijk optreden, maar backstage gaat er van alles mis. Een swingende en indringende voorstelling over politieke onrust, een verborgen familiegeschiedenis en jazz.

Schrijver en regisseur Eric de Vroedt geeft een eerlijke en indrukwekkende kijk op het Nederlands-Indië van de jaren dertig. Met o.a. Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht, Mariana Aparicio en Emma Buysse. 

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  

Turbulent Nederlands-Indië

Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.  

Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”

Trigger warning: deze voorstelling bevat een verhaallijn over seksueel misbruik. Let op, in de voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische effecten.

 

Klik HIER voor een interview met Eric de Vroedt, de man achter Brown Sugar Baby. "Het Batavia van de jaren dertig kende een opwindend cultureel leven. Het was er toen veel wilder dan in Nederland"

'Een overtuigende voorstelling met prachtige acteerprestaties en lekkere muziek'

Trouw

Credits

Tekst en regie: Eric de Vroedt 
Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez  
Compositie en muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong
Scenografie: Maze de Boer
Kostuums: Lotte Goos 
Licht: Bernie van Velzen 
Choreografie: Art Srisayam 
Dramaturgie: Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch (stage)
Regie-assistentie: Chyramain van Kempen, Céline Amadi (stage)

Muziekrepetitie

Teaser