Expeditie Weerklank

Ralph van Raat & Peter Kuipers Munneke
Ga mee in de duizelingwekkende wereld die schuilgaat achter het weer
do 1 feb 2024 20:00
do 1 feb 2024
20:00
  • do 1 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Expeditie Weerklank: regenbogen, bliksemschichten, sneeuwvlokken en lagedrukgebieden

Sinds mensenheugenis is de mens gefascineerd door het weer. Ook componisten vonden door de eeuwen heen hun inspiratie in de atmosfeer. NOS weerman en onderzoeker Peter Kuipers Munneke neemt op donderdag 1 februari bezoekers in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede mee naar de duizelingwekkende wereld die schuilgaat achter het weer. Pianist Ralph van Raat omlijst het wervelende programma Expeditie Weerklank met topstukken uit de pianoliteratuur.  

Regenbogen, bliksemschichten, sneeuwvlokken en lagedrukgebieden: Kuipers Munneke vertelt er graag over. Van Raat omlijst zijn verhalen.

Tsjaikovski componeerde een weemoedige Juni als onderdeel van zijn De jaargetijden. Franz Liszt zag de bui al hangen in Nuages gris (grijze wolken). Joep Franssens componeerde een Winter Child, de Italiaan Berio een Luftklavier. Debussy’s Quelques aspects de Nous n’irons plus au bois parce qu’il fait un temps insupportable betekent zoeits als ondraaglijk slecht weer. 

Peter Kuipers Munneke en Ralph van Raat gingen bij dit programma niet over één nacht ijs. Ze herinnerden zich het succes dat ze hadden met een vergelijkbaar programma rondom het poolklimaat. Dat was in 2019.

'Ralph van Raat is een pianist die stukken speelt die de meeste van zijn collega’s niet aandurven'

De Volkskrant

Wie is Peter Kuipers Munneke?
Meestal zie je hem slechts enkele minuten aan het eind van het NOS Journaal. Jammer, want weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke kan waanzinnig mooi vertellen. Al tien jaar brengt hij bij de NOS het weer in kaart en geeft hij de vooruitzichten door.

Wie is Ralph van Raat?
Ralph van Raat is een Nederlandse pianist met een neus voor bijzonder repertoire en mooie podiumprojecten, geldt internationaal als een van de grote pianisten. Hij werkt graag mee aan voorstellingen die verder gaan dan alleen muziek, zoals dit ‘klankcollege’ over het weer en de klimaatcrisis.

Programma

-Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893), uit: De Seizoenen op. 37b: Juni: Barcarolle
-Franz Liszt (1811-1886): Nuages Gris
-Luciano Berio (1925-2003): Luftklavier
-Heather Pinkham (1989): Diamonds in the Mud
-Salvatore Sciarrino (1947): Sonate nr. 2
-Claude Debussy (1862-1918), uit Images Oubliées: nr. 3
-Joep Franssens (1955): Winter Child