All Inclusive

Jitske Kramer en Dolf Jansen
Bekendste antropoloog van Nederland onderzoekt hoe we samen mens kunnen zijn
wo 15 mei 2024 20:00
wo 15 mei 2024
20:00
  • wo 15 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Jitske Kramer: 'Niets heeft betekenis van zichzelf. Samen geven we betekenis'

De bekendste antropoloog van Nederland, Jitske Kramer, geeft een theatercollege over inclusie en samen mens zijn op woensdag 15 mei in de Pay. Zaal van het Wilminktheater. Cabaretier, presentator en marathonloper Dolf Jansen is speciale gast in dit theatercollege, genaamd All Inclusive. Hij draagt onder meer het gedicht man/vrouw voor.

Het wordt een muzikaal college vol verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Jitske komt met heldere theorieën over de dynamiek van verschillen en neemt concrete stappen om tot meer inclusie te komen.

Jitske vergelijkt samenwerken met een jamsessie, waarin iedereen zijn of haar geluid laat horen en iedereen oprecht naar elkaar luistert: vanuit onderling vertrouwen samen komen tot iets nieuws. Jammen is volgens haar een manier om samen mens te zijn. ''Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd en wat vreemd is vertrouwd. Want niets heeft betekenis van zichzelf. Samen geven we betekenis.'' Krachtige beelden worden ondersteund door live muziek.

Jitske vraagt zich tijdens het theatercollege onder meer af wat is goed en wat is fout? En wat is normaal. Wie bepaalt dat? Hebben we vertrouwen in elkaar? Hoe gaan we om met macht en met lef? Hoe gaan we dingen anders doen dan we gewend zijn? Hoeveel diversiteit kun je aan? Waarom zijn we anders en hetzelfde tegelijkertijd (de ijsberg)? Wat is het Harry-perspectief? Wat is jouw dominante ritme? Hoe gaan we met elkaar om zonder op elkaars tenen te trappen? Hoe vind je zekerheid in onzekerheid?

Jitske geeft op haar geheel eigen wijze antwoord op deze vragen. En ook op de belangrijke vraag: Waarom mogen mannen nooit meer zeggen: Je voegt zo lekker in, je bent echt one-of-the-guys?

'Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd en wat vreemd is vertrouwd'

Jitske Kramer

Wie is Jitske Kramer?
Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer en bestsellerauteur. Zij reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze brengt haar kennis en ervaringen via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap om zo de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. In haar verhalen wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.

Wie is Dolf Jansen?
Dolf Jansen is cabaretier, schrijver, muzikant, presentator en marathonloper. Hij startte zijn cabaretcarrière met Hans Sibbel (Lebbis) in 1989 met succes wanneer hij aan het Leids Cabaret Festival meedoet. Daarna volgen vele uitverkochte cabaretprogramma’s voor het duo Lebbis en Jansen, waaronder ook oudejaar programma’s. Vanaf 2006 tourt Dolf met zijn theaterprogramma’s langs de Nederlandse theaters en is hij een graag geziene gast bij de dagelijkse actualiteitenprogramma’s.