Benning & Gladkova

Panic Room

Theater Utrecht
Bloedernstige en humoristische voorstelling over oorlog tussen het hoofd en hart
do 30 mei 2024 20:00
do 30 mei 2024
20:00
  • do 30 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Kun je de ander wel verlossen uit de donkerte of alleen jezelf?

Panic Room is een intiem, poëtisch en fysiek duet van twee mensen die opgesloten zitten in een donkere ruimte. Kennen ze elkaar of toch niet, en waarvoor zijn ze op de vlucht? Op donderdag 30 mei speelt Theater Utrecht in de Pay. Zaal van het Wilminktheater deze voorstelling met op de planken Abke Haring en Jacob Derwig.

De buitenwereld, de ander of zichzelf? De kelder, waar ze zich veilig wanen, dringt het verleden aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. In een race tegen de klok proberen ze door een onontkoombaar rollenspel de uitgang te vinden in de hoop het weer licht te laten worden. Maar kun je de ander wel verlossen uit de donkerte of alleen jezelf?

Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan theatermakers Floor Houwink ten Cate en Abke Haring en schrijver Esther Duysker voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig. Gevieren maken zij een bloedernstige en humoristische, dystopische en hoopvolle voorstelling tegelijkertijd, over een oorlog tussen het hoofd en hart.

NRC zet Sea of Silence van Theater Utrecht in de top 5 beste van beste voorstellingen van 2022: ‘’De sterk gestileerde vorm heeft een verpletterende uitwerking: de gezinsleden die gebukt gaan onder het geweld van de vader zitten muurvast in de circuschoreografie waarmee ze de schone schijn ophouden.”

'De sterk gestileerde vorm heeft een verpletterende uitwerking'

NRC over Sea of Silence van Theater Utrecht

Credits

-Spel: Abke Haring en Jacob Derwig
-Regie: Floor Houwink ten Cate
-Tekst: Esther Duysker en Floor Houwink ten Cate

Wie is Floor Houwink ten Cate?
Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.