Bart Grietens

Spaghettirellen

De Jonge Honden
Jonge Italiaanse textielgastarbeiders stelen harten Oldenzaalse meisjes, maar: niets anders dan cultuurclash in 1961
za 20 apr 2024 20:00
za 20 apr 2024
20:00
  • za 20 apr 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

‘Spaghettirellen van 1961 niets anders dan cultuurclash’

In september 1961 gingen Oldenzaalse jongens en Italiaanse gastarbeiders met elkaar op de vuist. Deze zogenoemde Spaghettirellen worden op zaterdag 20 april in de Pay. Zaal van het Wilminktheater verbeeld, onder begeleiding van livemuziek. De in Almelo opgegroeide Fokke Baarssen wilde er per se in meespelen. “Het is een Twents verhaal, met elementen die nog steeds actueel zijn.”

Toen Fokke Baarssen hoorde dat Theatergroep De Jonge Honden met de Spaghettirellen bezig zou gaan, wist hij één ding zeker: hij moest en zou een rol krijgen in de productie. “In mijn familie maakt het verhaal nog altijd iets los. Ik heb echt campagne gevoerd bij regisseur Jolmer Versteeg om mee te mogen spelen. Heel blij was ik dat het lukte.”

‘’De Oldenzaalse rellen van 1961 waren niets anders dan een cultuurclash’’, zegt Fokke. De jonge gastarbeiders, die vanuit Italië waren ingevlogen om in de Twentse textiel te werken, bleken de harten van de lokale meisjes te stelen. Dat viel volledig verkeerd bij de plaatselijke bevolking, vooral het mannelijke deel. De lont in het kruitvat was de weigering van Italiaanse jongemannen door de zaaleigenaren in Oldenzaal. Het toegangsverbod ontaardde in een veldslag, die zelfs het journaal haalde.

De Spaghettirellen is volgens Fokke ‘’Romeo & Julia meets West Side Story, aangevuld met ingrediënten uit de Spaghettiwesterns’’. Het is dus een liefdesdrama en een visueel spektakel ineen. In een decor van Zundapps, Kreidlers en rock-’n-roll worden een Twents meisje en een Italiaanse jongen verliefd op elkaar. Zij droomt van een nieuw toekomst, ver weg van haar geboortegrond met die nuchtere Twentse cultuur. Maar er is ook nog een lokale liefdesrivaal en een gewelddadige confrontatie blijkt onvermijdelijk. “Een herkenbaar verhaal”, vindt Fokke. “Dit soort situaties kwam ook voor met gastarbeiders die gingen werken bij de Hoogovens of in de Limburgse mijnen.''

INTERVIEW FOKKE BAARSSEN
Lees HIER een interview met Fokke Baarssen: 'De Oldenzaalse rellen van 1961 waren niets anders dan een cultuurclash'

"De twee muzikanten, live spelend op het dak van een garage, zorgen met een smeuïge sound voor opwinding."

Theaterkrant

Credits

-Spel: Joshua Albano, Billy de Walle, Eva Gebbinck, Miracle van de Ruit, Christopher van Duijn, Jelle Mensink en Fokke Baarssen
-Regie: Jolmer Versteeg
-Script: Wessel de Vries 
-Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra

PREMIÈREVERSLAG

Wat is De Jonge Honden?
De Jonge Honden wil op een toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze brengen het publiek met (locatie)theater in aanraking brengen met de verhalen die liggen verscholen in een landschap, onze geschiedenis of historische locatie. Ze vertellen verhalen die vertrekken vanuit (im)materieel cultureel erfgoed en historische gebeurtenissen.