PASSIE VOOR BACH - Con Amore II

Ensemble Himmelsburg
Bach en tijdgenoten schreven niet alleen over de hemelse liefde, maar ook over de aardse
zo 21 jan 2024 11:00
zo 21 jan 2024
11:00
  • zo 21 jan 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. Kom, met korting, luisteren naar alle vier concerten!

Niet alleen de hemelse liefde, maar ook de aardse krijgt aandacht in het tweede concert uit de serie 2023/2024 van Passie voor Bach, Con Amore II. Ensemble Himmelsburg heeft werk van Graupner, Buxtehude en natuurlijk Bach zelf op de lessenaar. Zondagmorgen 21 januari, in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede.

In de bruiloftscantate van Dieterich Buxtehude, een van Bachs jeugdhelden, gaan de hemelse en de aardse liefde hand in hand. Met zijn cantate Liebster Jesu, mein Verlangen haakt Bach aan bij de traditie van dialoogcantates waarin de sopraan de rol van de menselijke ziel vertolkt en de bas de 'vox Christi', de stem van Christus.

De mystieke liefde staat centraal: de vereniging van God met de menselijke ziel. Bach gebruikte een tekst die oorspronkelijk voor zijn collega Christoph Graupner uit Darmstadt werd geschreven. Van hem horen we een concert voor de wat lager gestemde 'liefdeshobo', die in die jaren populair was vanwege zijn warme klank.

Voor het vierde seizoen op rij werken Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro. Deze korting wordt tijdens het bestellen automatisch berekend. 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

'Het is muziek die iets bij je raakt'

Erik Olsman, bassist in Ensemble Himmelsburg

Credits

Ensemble Himmelsburg:
-Pieter Dirksen: muzikale leiding en klavecimbel
-Carla Leurs: solo-viool
-Erna de Koning: hobo en oboe d'amore
-Kristen Witmer: sopraan
-Nader te bepalen: bas

Programma

-Graupner: Oboe d'amore-concert in C-groot, GWV 302
-Buxtehude: cantate Drei schöne Dinge sind, BuxWV 19
-Bach: Fuga in in g-klein, BWV 1026
-Bach: cantate Liebster Jesu, mein Verlangen, BWV 32