Fethi Karaduman

Mozart á la Say

Amsterdam Sinfonietta & Fazil Say
Landelijke première in het Wilminktheater - Turkse pianist Fazil Say en Amsterdam Sinfonietta dragen Mozart op handen
wo 6 mrt 2024 20:00
wo 6 mrt 2024
20:00
  • wo 6 mrt 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Pianist Fazil Say is een groot fan van Mozart, maar geeft aan diens werk een eigen draai

In Mozart à la Say wordt de Oostenrijkse componist op handen gedragen. Internationaal gerenommeerd pianist en componist Fazil Say en strijkorkest Amsterdam Sinfonietta hebben daarbij een verrassend programma in petto. Op woensdag 6 maart vindt in het Wilminktheater in Enschede de landelijke première plaats.

Say is een groot fan van de oude meester, maar geeft aan diens werk een eigen draai. De drie delen uit Mozarts Serenata Notturna en Fantasia, en pianowerken van Say vormen zich samen tot een 'Mozart-Say Suite'. Een combinatie van klassiek en pop, waardoor de rijke klanken van klassieke composities toegankelijk worden gemaakt voor een breed publiek. Hier maken ze de kunst van de vertaalslag: een brug slaan tussen het klassieke en het moderne, en aantonen dat kunst niet louter voor de elite is. Deze unieke samensmelting creëert een onvergetelijke ervaring waarin de pracht van beide muzikale werelden tot leven komt, voor liefhebbers van alle achtergronden. 

 

 

Het weemoedige maar tevens hoopgevende The Messenger van de Oekraïense componist Valentin Sylvestrov is een eerbetoon aan de grote klassieke meester. In de partituur wordt de boodschapper uitgedrukt in vloeiende, ver weg klinkende, Mozartachtige frasen.

In Moz-Art à la Haydn voert Schnittke geesten van de oude meesters Mozart en Haydn op. Ze spelen een griezelig maar ironisch duel met flarden klassieke muziek.

De afsluiter Yürüyen Köşk (The Moving Mansion) van Fazıl Say is een ode aan de Turkse volksheld Atatürk. Dit oorspronkelijke pianokwintet wordt nu op volle strijkerssterkte uitgevoerd.  

Klik HIER voor een interview met Candida Thompson, violist en artistiek leider bij Amsterdam Sinfonietta, misschien wel het beste strijkorkest ter wereld

'Je moet hem absoluut horen, deze jongen speelt als de duivel'

Componist Albert Reinmann  

Credits

-Amsterdam Sinfonietta 
-Candida Thompson: leiding & viool  
-Fazil Say: piano

Programma

Say - New Life Sonata voor piano solo 
- Mozart - Marcia uit Serenata Notturna
- Say - Alla turca Jazz voor piano solo 
- Mozart - Menuet uit Serenata Notturna 
- Mozart - Fantasia d kl, KV 397 
- Mozart - Rondo uit Serenata Notturna 
- Mozart - Adagio cantabile uit Musikalischer Spaß 
- Schnittke - Moz-Art à la Haydn 
- Sylvestrov - The Messenger 
- Say - Yürüyen Kösk