Rick de Visser

Kerstconcert met de Vijfde van Mahler

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Phion speelt traditiegetrouw Mahler met kerst, met dit jaar de grootse Vijfde, onder leiding van Alexei Ogrintchouk
vr 15 dec 2023 20:00
vr 15 dec 2023
20:00
  • vr 15 dec 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

De Vijfde van Mahler is een groots werk vol muzikale tegenstellingen, dat het publiek meevoert in de emotionele achtbaan van zijn leven

Mahler met Kerst bij Phion, het is een traditie die al heel wat schitterende concerten heeft opgeleverd. Dit jaar is het de beurt aan Mahlers Vijfde symfonie. Vrijdag 15 december, in het Muziekcentrum in Enschede.

De Vijfde van Mahler is een groots vijfdelig werk vol muzikale tegenstellingen, dat het publiek meevoert in de emotionele achtbaan van zijn leven in de jaren dat hij aan deze symfonie werkte.

In de tragische treurmars waarmee de symfonie begint, hoor je zijn besef van de vergankelijkheid van het leven dat hij nog niet lang daarvoor door een inwendige bloeding bijna had verloren.

Het Adagietto is een verstilde, maar hartstochtelijke liefdesverklaring aan zijn aanbeden Alma. En de himmelhochjauchzende finale is muziek van uitzinnige vreugde. 

De in Rusland (Moskou) geboren Ogrintchouk is eerder dit jaar benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van Phion. Na een glorieuze carrière als hoboïst - die onder meer bij het Concertgebouworkest nog voortduurt - neemt hij de komende drie seizoenen ook de baton ter hand bij het Orkest van Gelderland en Overijssel, waar hij al enkele keren gastdirigent was.

Hij leidt het orkest in deze machtige symfonie. Als hoboïst bij internationaal gerenommeerde orkesten heeft hij alle Mahler-symfonieën grondig leren kennen. Mahlers Eerste in het klein dirigeerde hij enkele jaren geleden al bij Camerata RCO, met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Nu Mahler in het groot met de Vijfde. Een indrukwekkend begin van de feestdagen!

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Programmaboek
Bekijk hier het programmaboekje

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'Het Adagietto ontstond in een tijd waarin de componist buitengewoon gelukkig was. Hij was nét getrouwd met Alma, een eerste kind was op komst'

Concertgebouw.nl
Rick de Visser

Credits

-Alexei Ogrintchouk: dirigent

Programma

-Mahler: Symfonie nr. 5