Augustus Oklahoma

Ariane Schluter, Porgy Franssen, Anneke Blok e.v.a.
Nederlandse topacteurs in vlijmscherp vier ⭐️⭐️⭐️⭐️ sterren familiedrama naar het Pulitzerprijswinnende toneelstuk van Tracy Letts
vr 8 mrt 2024 - zo 10 mrt 2024
vr 8 mrt 2024
-
zo 10 mrt 2024

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn. Met een topcast van liefst twaalf acteurs, onder wie Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok.

Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston, die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. Drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan, waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt.

De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en livemuziek maken dit een toneelstuk van het hoogste niveau, boeiend tot de laatste seconde. De regie van deze productie van Toneelgroep Maastricht en Theateralliantie is in handen van Michel Sluysmans, eerder succesvol met Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023). 

Het prijswinnende Augustus: Oklahoma van Tracy Letts is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling.

De recensies zijn lovend ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘’Augustus: Oklahoma ontrolt zich als een aangrijpend en soms ook deerniswekkend familiedrama volgens de Volkskrant dat vier ★★★★ sterren geeft. ‘’Hoogtepunt is de scène waarin na de begrafenis van vader de familie aan tafel gaat en een pijnlijk demasqué volgt. Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld.’’

Ook de Theaterkrant heeft genoten: ‘’In een gevangenisachtig, betongrijs, schuin oplopend decor, met verstopte trapjes en grijze doosjes die de suggestie van meubels geven, krijgt het acteerwerk van de sterrencast de volle aandacht. Vooral Ariane Schluter en Wendell Jaspers stelen de show.’’

Op papier lijkt het volgens de Theaterkrant een lange zit – iets meer dan drie uur, plus een klein half uur pauze voor een stevige decorombouw. ‘’Maar in de praktijk houden de prikkelende gesprekken vol smeuïge familieperikelen de aandacht makkelijk vast. Overdreven zwaar is het ook niet; in elke scène – hoe bruut en eerlijk ook – is er luchtig tegenwicht aan de droeve omstandigheden waarin de familie verkeert.’’

Lees HIER een interview met Ariane Schluter: 'Augustus: Oklahoma extreem, maar ook herkenbaar’Voorstelling duurt drie uur
De voorstelling duurt 3.05 uur, exclusief een pauze van 25 minuten. Daarom is de begintijd 19.30 in de avonden en 14.30 uur op zondagmiddag.

Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld

De Volkskrant ⭐⭐⭐⭐

Credits

-Met: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen.
-Tekst: Tracy Letts 
-Vertaling: Han van Wieringen  
-Regie: Michel Sluysmans 
-Muziek: Viktor Griffioen

Augustus: Oklahoma speelt zich af in de elk jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston.

Als hun vader spoorloos verdwijnt, keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn, blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen.

Video-inleiding

In deze video-inleiding vertellen Michel Sluysmans (regie), Viktor Griffioen (muziek) en actrices Wendell Jaspers en Jenell Tedjai meer over Augustus: Oklahoma.

Meer video's

 

Augustus: Oklahoma - Teaser

Achter de schermen

Familie is...