Flights of the Angakok

Nederlands Kamerkoor
Wereldpremière van nieuw werk van Lera Auerbach, met de componiste zelf als dirigent én pianosensatie Yang Yang Cai
do 26 okt 2023 20:00
do 26 okt 2023
20:00
  • do 26 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Auerbach liet zich voor Flights of the Angakok inspireren door de mythische Inuit-sjamaan de Angakok

De in de Sovjet-Unie geboren Oostenrijks-Amerikaanse componiste Lera Auerbach wordt 50 en dat viert ze op donderdag 26 oktober in het Muziekcentrum Enschede groots met het Nederlands Kamerkoor. Met de wereldpremière van een nieuw, omvangrijk stuk van haar hand voor piano en koor: Flights of the Angakok, maakt de joodse componist bovendien haar debuut als dirigent bij het koor. Met op piano de sensationele Yang Yang Cai.

Het Nederlands Kamerkoor bracht al eerder zeer enthousiast ontvangen premières van Auerbachs hand: 72 Angels en Goetia: in umbra lucis. Haar muzikale idioom is beïnvloed door haar eigen persoonlijke achtergrond: van Russische grootmeesters als Rachmaninov en Sjostakovitsj tot joodse traditionele muziek. 

Voor haar nieuwe grote koorwerk putte Auerbach uit persoonlijke ervaringen. Haar bezoek aan het poolgebied en de ontmoeting met de inheemse bevolking raakte haar diep. Flights of the Angakok werd zo een urgent werk, dat sterk refereert aan de huidige klimaatcrisis.

Flights of the Angakok is een vervolg op Lera’s Auerbachs vierde symfonie, met de titel Arctica, waarvan de wereldpremière plaatsvond in 2019 in het Kennedy Center in Washington. Auerbach liet zich voor Flights of the Angakok inspireren door de mythische Inuit-sjamaan de Angakok.

In het werk vervult de pianist de rol van de sjamaan, terwijl het koor in een ritueel aandoende zang de geesten van de natuur (licht/zon, wind, water) bezingt. En die pianist is hier Yang Yang Cai, één van de grootste pianotalenten van haar generatie.

'You feel very small when you are in the Arctic, because everything is so grandiose, so beautiful, so overwhelming'

Lera Auerbach

Credits

Uitvoerenden:
-Nederlands Kamerkoor
-Lera Auerbach: dirigent
-Yang Yang Cai: piano
-Thorwald Jørgensen: theremin
-Vitaly Medvedev: percussie   
-Kalina Vladovska: percussie