Mark Stokmans

Songs of Farewell

Nederlands Kamerkoor
Nederlands Kamerkoor brengt populaire Engelse koorwerken uit de vorige eeuw in Grote Kerk
vr 24 nov 2023 20:00
vr 24 nov 2023
20:00
  • vr 24 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Howells en Parry vertaalden Ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen in aangrijpende composities

Met het Requiem van Howells en Songs of Farewell van Hubert Parry brengt het Nederlands Kamerkoor vrijdag 24 november in de Grote Kerk twee van de populairste Engelse koorwerken bijeen in een avondvullend programma. 

Beide werken zijn geschreven naar aanleiding van ingrijpende persoonlijke ervaringen van de componist. Howells schreef zijn Requiem in eerste instantie ter nagedachtenis aan soldaten die waren gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Kort na het schrijfproces overleed zijn zoon aan polio. 

Hubert Parry kwam tot zijn compositie toen enkele van zijn studenten niet meer terugkwamen van diezelfde oorlog. Zij waren op het slagveld gestorven.   De populariteit van beide stukken ligt zowel in de toegankelijkheid als de schoonheid ervan.   

Het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra brengt deze composities samen, en combineert ze met de Tenebrae Responsories van de hedendaagse componist James MacMillan. Van hem bracht het koor al eerder werken ten gehore, zoals het prachtig Seven last words from the Cross.  

'James MacMillan (1959) is de meest vooraanstaande Schotse componist van zijn generatie'

Wikipedia

Programma

- Herbert Howells - (delen uit) Requiem 
- James MacMillan - Tenebrae Responsories 
- Hubert Parry - Songs of Farewell