Tetsuro Miyazaki

VO-LU-ME (1.5 - 3 jaar)

Het Laagland
'Dit is echte theatermagie. Normaal hebben mijn kinderen een aandachtspanne van 15 seconden, hier waren ze de hele tijd geboeid'
zo 22 okt 2023
zo 22 okt 2023

Van een klein lapje stof tot groots avontuur

Ga mee met een klein lapje stof op groots avontuur. Al het gewone wordt als vanzelf bijzonder in VO-LU-ME. Deze nieuwe Laaglandvoorstelling en het vervolg op de succesvolle voorstelling WOOSH! biedt de kleinsten van 1,5 tot 3 jaar een eerste kennismaking met theater. Karlijn Hamer en Bram van Helden nemen het publiek op zondagmiddag 22 oktober om 14.30 en 16.00 uur in de Grote Kerk stapje voor stapje mee in hun verbeelding.

In hun broekzak vinden Karlijn en Bram een klein lapje stof, dat bij elke uitvouw groter wordt. Zo groot dat je er zelfs in kan verdwijnen. Met die lap vullen ze de hele ruimte. Van plat naar bol, en van leeg naar vol. Soms voel je je zo superklein en even later juist weer heel erg groot.

De lap wordt een tent om in te fluisteren of een hoge toren waarin ze de drang om te zingen niet kunnen onderdrukken: heel zacht én lekker luid.

Na afloop van de voorstelling staan ieders ogen en oren op scherp. Alle handjes jeuken en alle voetjes trappelen. Dan worden de kinderen samen met hun ouders en verzorgers uitgenodigd op de vloer om mee te spelen. ‘’ Samen spelen en je verwonderen is volgens is het leukste dat er bestaat’’, aldus het duo.

‘Dreumesen en peuters kijken met hun lichaam’
Acteur Bram van Helden vindt in heel gewone dingen een bron van verwondering over het leven. Dat sluit goed aan bij de belevingswereld van peuters en hun ouders volgens hem. Voor Karlijn Hamer zijn dreumesen en peuters de gedroomde toeschouwers: “Ze kijken met hun lichaam en alles heeft de potentie om door hen tot theater te worden verheven.”

Bezoekers genieten volop
Bezoekers hebben genoten van de voorstelling. ''Dit is echte theatermagie. Normaal hebben mijn kinderen een aandachtspanne van 15 seconden, hier waren ze de hele tijd geboeid'', aldus een vader die naar de premiere is geweest. Een moeder zegt: ''Het lijkt zo simpel, maar hier is zo goed over nagedacht. Chapeau!”
Een andere moeder: ''Het speelvlak in het midden, de kinderen eromheen, dat werkt fantastisch. Fascinerend hoe je met zoiets simpels twintig kinderen stil kunt krijgen.”

De Volkskrant geeft vier ★★★★ sterren!
VO-LU-ME krijgt vier ★★★★ sterren in de Volkskrant. ''Peutertheater is niet nieuw, maar deze makers, inclusief regisseur Inez Derksen, geven het genre een heel eigen impuls, zoals ze als eens eerder deden in Woosh! Ook voor volwassenen is het mooi om te zien hoe met heel simpele middelen de verbeelding kan worden geprikkeld'', zo laat de Volkskrant weten. “Het tweetal zit op de hurken op ooghoogte met het beoogde publiek en betrekt de nieuwsgierigen onder hen makkelijk in hun spel. Geen moment verliezen ze de aandacht van de kinderen, die begrijpelijkerwijs op het puntje van hun bankje zitten te wippen.”

'Het lijkt zo simpel, maar hier is zo goed over nagedacht. Chapeau!'

Een bezoeker

Credits

-Concept: Karlijn Hamer, Bram van Helden en Inez Derksen
-Spel: Karlijn Hamer en Bram van Helden

Wat is het Laagland?
Het Laagland is een jeugdtheatervoorziening die op regionale en (inter-)nationale podia een breed publiek verrijkt met eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassenen ontroert.
Ze spreken ons publiek aan op de kracht van hun verbeelding en op hun inlevingsvermogen met herkenbare verhalen die gaan over de complexiteit van (op)groeien en je eigen plek in de wereld innemen. Ze moedigen aan verder te kijken dan de wereld die je al kent.