Jouke Bos

De man van La Mancha

Huub van der Lubbe, Dragan Bakema, Lucretia van der Vloot e.v.a.
Grote spectaculaire musical op het ritme van de flamenco met Huub van der Lubbe (De Dijk) als Don Quichot
wo 24 jan 2024 - zo 4 feb 2024
wo 24 jan 2024
-
zo 4 feb 2024

Geniet op het ritme van flamenco van het verhaal van Huub van der Lubbe als Don Quichot

Een rijke en originele musical over de wonderlijke wereld van idealist Don Quichot, op het ritme van de flamenco. De man van La Mancha, gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miguel de Cervantes uit 1605, vertelt van dinsdag 24 januari tot en met zaterdag 4 februari in de Pay. Zaal van het Wilminktheater het aanstekelijke verhaal van de ridder Don Quichot. Met Huub van der Lubbe (bekend als frontman van De Dijk) als Don Quichot.

Het ritme van de flamenco bepaalt de hartslag van deze nieuwe en eigentijdse enscenering van de geliefde musicalklassieker. De middeleeuwse kerker doet in deze voorstelling meer denken aan een flamencoconcert waar mensen elkaar vinden in het vertellen van verhalen en het maken van muziek.

Het verhaal van De man van La Mancha speelt zich af in een gevangenis in het Sevilla van de zestiende eeuw. De inquisitie heerst genadeloos. De dichter Cervantes wordt met zijn medewerker in de kerker geworpen tussen armlastige gevangenen, die de nieuwelingen veroordelen tot het inleveren van al zijn bezittingen. Cervantes brengt, als vorm van verdediging, het verhaal van Don Quichot tot leven: een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt, vergezeld van zijn buurman Sancho Panza, om grootse daden te verrichten. 

Don Quichot is een kind van Zuid-Europa, met een naar buiten gericht vizier, kleurrijk, expressief, ontvankelijk, een toegewijd idealist. Zijn ideaal is het voortbrengsel van zijn verstoorde verbeelding die put uit de fantasiewereld van de ridderromans. Dat is de komische zijde van het verhaal. Maar het ideaal blijft in zijn zuiverheid overeind en maakt zijn drijfveren ontroerend.

Don Quichot geeft wellicht het inzicht dat de wereld niet alleen maar een plek is waar je nu eenmaal terecht komt, maar ook een plek die je kunt maken tot wat het is, met je eigen handen en gedachten.

Topacteurs
De cast bestaat uit topacteurs zoals Huub van der Lubbe (De Dijk), Lucretia van der Vloot, Dragan Bakema en Doris Baaten.

 

Ritme van de flamenco bepaalt hartslag van eigentijdse enscenering geliefde musicalklassieker

Credits

-Cast: Huub van der Lubbe, Dragan Bakema, Lucretia van der Vloot, David van Uuden, Doris Baaten, Mees Hilhorst, Ruth Sahertian, Danny Houtkooper, Sanne Groenen, Djin Kastje, Danique Beijer, Gino Taytelbaum en Maria Martinez.
-Regie: Ruut Weissman 
-Choreografie: Pim Veulings 
-Muzikaal leider: Jeroen Sleyfer 
-Vertaling: Rob de Graaf 
-Vertaling liedteksten: Huub van der Lubbe

Wie is Don Quichot?
Don Quichot wordt in de musical De man van La Mancha gespeeld door Huub van der Lubbe? Maar wie is Don Quichot?
Don Quichot is een romanpersonage uit de gelijknamige roman uit 1605 De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha geschreven door de Spaanse auteur Miguel de Cervantes. Het boek wordt gezien als een van de belangrijkste en invloedrijkste werken in de westerse literatuur.
Don Quichot is een edelman uit de regio La Mancha in Spanje, die zichzelf ziet als een ridder in de middeleeuwse stijl van de ridders van de Ronde Tafel. Hij trekt eropuit om avonturen te beleven en onrecht te bestrijden, samen met zijn trouwe schildknaap Sancho Panza. Don Quichots idealisme en verbeeldingskracht leiden hem vaak naar komische situaties en hij wordt vaak bespot door de mensen om hem heen.
Het boek wordt vaak gezien als een satire op de ridderromans uit de middeleeuwen en een kritiek op de toenmalige Spaanse samenleving.