Hugo Glendinning

The Tallis Scholars – 50th Anniversary Tour

The Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips
Wereldvermaard gezelschap in vocale renaissancepolyfonie viert vijftigjarig jubileum met prachtige bloemlezing
vr 17 nov 2023 20:00
vr 17 nov 2023
20:00
  • vr 17 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

The Tallis Scholars wereldwijd toonaangevend op het gebied van vocale renaissancepolyfonie

De wereldvermaarde The Tallis Scholars en hun dirigent Peter Phillips viert hun vijftigjarig jubileum. De zangers, die bekend staan om hun transparante klank en beheerste lijnenspel, brengen voor deze heuglijke gelegenheid op vrijdag 17 november in het Muziekcentrum Enschede een prachtige bloemlezing van hun geliefde repertoire.

Dat repertoire bestaat tijdens deze The Tallis Scholars – 50th Anniversary Tour uit muziek van grote meesters uit de renaissance, maar ook van hedendaagse toonmeesters, zoals de uiterst productieve John Rutter en Arvo Pärt.

Natuurlijk klinkt de haast tijdloze muziek van hun naamgever Thomas Tallis en de Britse genieën Orlando Gibbons en William Byrd, maar ook de droefenis van de Franse Vlamingen Gombert en Josquin. Dat zijn absolute aanraders.

De Britse The Tallis Scholars zorgt al sinds de jaren zeventig dit Britse ensemble voor prachtige muziek. Ze zijn wereldwijd toonaangevend op het gebied van de vocale renaissancepolyfonie. Jaarlijks geeft het gezelschap tientallen concerten over de wereld. Soms komen ze op plekken waar je de zangers misschien niet direct zou verwachten. Zo stond The Tallis Scholars op Lowlands.

The Tallis Scholars staat bekend om transparante klank en beheerste lijnenspel

The Tallis Scholars
The Tallis Scholars werd in 1973 opgericht door dirigent Peter Phillips. Met zijn talloze opnamen en concertoptredens heeft het ensemble zich gevestigd als wereldwijd toonaangevend op het gebied van de vocale renaissancepolyfonie.
Peter Pillips werkte lang aan de klank van zijn ensemble, om via afstemming en menging de zuiverheid en helderheid van klank te bereiken, die volgens hem het best geschikt is voor het uitvoeren van dit repertoire, en waarbij elke muzikale lijn tot in detail hoorbaar blijft. Het is deze ultieme schoonheid en puurheid van klank waarmee The Tallis Scholars zo beroemd zijn geworden.

Programma

The Tallis Scholars – 50th Anniversary Tour:
-Gibbons: O clap your hands
-Tallis: Suscipe quaeso 
-Muhly: Rough Notes 
-Byrd: Tribue domine
-Palestrina: Tu es Petrus 
-Rutter: Hymn to the Creator of Light
-Gombert: Lugebat David
-Josquin: Absalon fili mi
-Pärt: Which was the son of...