Jano van Gool

Beatrice zingt Brel

Beatrice van der Poel
Vier ★★★★ sterrenvoorstelling: ‘Afwisselend warm en teder, bruisend, schurend en expressief’
za 24 feb 2024 20:30
za 24 feb 2024
20:30
  • za 24 feb 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Beatrice van der Poel: ‘Het is tijd om het geweldige oeuvre van Jacques Brel uitgebreid te vieren’

Als je met liedjes van Jacques Brel naar het theater gaat, dan moet je wel heel erg goed zijn. Dat is Beatrice van der Poel dan ook. De zangeres en songwriter laat in Beatrice Zingt Brel op zaterdag 24 februari in De Kleine Willem zien en horen waarom de Belgische zanger, componist en tekstschrijver begin jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid.

In 2023 is het 45 jaar geleden dat de grote Jacques Brel is overleden. De intense manier waarop hij zijn chansons de zaal in spuugde en zijn persoonlijke pijn op het podium voor het voetlicht bracht is ongeëvenaard. Toch trekt Beatrice van der Poel de stoute schoenen aan en stapt in de voetsporen van Liesbeth List èn Jacques Brel zelf die de prachtige Franstalige Brelchansons ook in het Nederlands zongen.

Beatrice zegt over de muzikaliteit in het werk van Brel: “Soms vragen mensen mij of Brel kleinkunst is. Maar ja, wat is kleinkunst nou eigenlijk? Veel van zijn liederen zijn echte chansons en hebben een klassieke inslag. Maar vaak ook is het pure rock-’n-roll wat je hoort. Voor mij is Brel alles!”

Haar onlangs verschenen EP Beatrice Zingt Brel oogstte lovende recensies en jubelende reacties. Het is dus tijd voor een volledig programma met de mooiste vertaalde stukken van Brel. ‘’Het is tijd om het geweldige oeuvre van Jacques Brel uitgebreid te vieren’’, aldus Beatrice.

Beatrice wordt begeleid door pianist Leo Bouwmeester die ook wijlen acteur Jeroen Willems’ ode aan Brel muzikaal vormgaf. Contrabassist Sanne van Delft is onder meer bekend van muziektheatergroep Släpstick en violist Micha Molthoff die optrad met onder andere Herman van Veen en Jaap van Zweden.

Beatrice Zingt Brel belooft een prachtige, intense en ontroerende avond te worden.

NRC geeft vier ★★★★ sterren: 'Afwisselend warm en teder, bruisend, schurend en expressief. Mede door de meeslepende arrangementen van haar begeleiders komt Brel weer overtuigend tot leven'.

Frits Spits zegt: “Ik dacht toch na Jacques Brel, ik dacht toch na Liesbeth List, dat kan niet mooier. Daar is niet tegenop te zingen, maar verpletterd werd ik door deze versie van Beatrice van der Poel.’’

Dan nog twee losse quotes: 'Gevoelig, meeslepend en messcherp', aldus Zing Magazine (geeft zelfs vijf sterren). 'Ga Beatrice van der Poel vooral live zien', zegt Theaterkrant.

Klik HIER voor een interview met Beatrice van der Poel, die reageert op vragen en stellingen over haar liefde voor Brel.

 

‘Beatrice van der Poel brengt Brel als nieuw’

NRC ★★★★

Credits

-Zang: Beatrice van der Poel
-Piano: Leo Bouwmeester
-Viool: Micha Molthoff
-Contrabas: Sanne van Delft

-Theaterteksten en regie: Thomas Verbogt
-Vertalingen: Ernst van Altena, Lennaert Nijgh, Koen Stassijns en Geert van Istendael, Willem Wilmink en Beatrice van der Poel

Beatrice van der Poel zegt over de rol van Brel in ieders leven: “Een goede vriend zei eens tegen me: ‘Als je Jacques Brel hebt gehoord en je hebt hem echt verstaan, als je iets van jouw leven hebt herkend in zijn muziek, dan zal hij een leven lang met je meegaan. Op verschillende momenten in je leven is hij er weer. Dan dringt hij zich aan je op, omdat hij je iets te vertellen heeft. Iets wat waar is. Iets wat net zo waar is, als alles wat je meemaakt in je eigen leven. Dat is zijn kracht, de kracht van Brel, de kracht van zijn liedkunst.’ En zo ervaar ik het ook.”