De Oekraïense grootmeester

Valerius Ensemble
Concert met mooiste werken van toonaangevende componist Boris Lyatoshynsky
zo 25 feb 2024 14:30
zo 25 feb 2024
14:30
  • zo 25 feb 2024
    14:30
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Boris Lyatoshynsky's composities vertonen invloeden van zowel de romantische traditie als het modernisme

De Oekraïense grootmeester. Dat is de titel van het concert dat het Valerius Ensemble in samenwerking met Phion op zondag 25 februari geeft in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede. Op het programma staan werken van de Oekraïense componist Boris Lyatoshynsky.

Lyatoshynsky (1895-1968) wordt beschouwd als een toonaangevende componist in de Oekraïense muziekgeschiedenis. Lyatoshynsky's composities omvatten symfonieën, kamermuziek, koorwerken en balletten.
Hij was actief tijdens een turbulente periode in de geschiedenis van Oekraïne, waaronder de Russische Revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Zijn muziek vertoont invloeden van zowel de romantische traditie als het modernisme. 
Lyatoshynsky was ook een opmerkelijke muziekpedagoog en doceerde aan verschillende muziekscholen en conservatoria. Zijn werken weerspiegelen vaak de Oekraïense folklore en de culturele identiteit van zijn land.

Boris Lyatoshynsky's composities weerspiegelen vaak Oekraïense folklore en culturele identiteit van zijn land

Boris Lyatoshynsky

Wat is het Valerius Ensemble?
Het Valerius Ensemble is opgericht in 1988. Het ensemble heeft al die jaren inhoud gegeven aan haar doelstellingen: het professioneel hoogwaardig brengen van klassieke kamermuziek en het waar mogelijk verzorgen van jeugdmuziekeducatie. Beide doelstellingen vinden al ruim 32 jaar de weg naar het publiek.
De brede samenstelling van het ensemble maakt het mogelijk in een groot aantal verschillende bezettingen uitvoeringen te geven. Door de jaren heen is hiermee een zeer uitgebreid repertoire opgebouwd.

Programma

Boris Lyatoshynsky:
-Strijkkwartet nr. 1, op. 1 (1915)
-Suite over Oekraïense volksthema's, op. 45 (1944)
-Strijkkwartet nr. 4, op. 43 (1943)