Ruysdael Kwartet speelt BBB

Ruysdael Kwartet
Werk van drie grote componisten op de lessenaar: Beethoven, Bartok en Brahms
do 18 apr 2024 20:00
do 18 apr 2024
20:00
  • do 18 apr 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Beethoven, Bartok en Brahms. Werk van deze drie grote componisten staat op de lessenaar bij het jubileumconcert van het Ruysdael Kwartet, donderdag 18 april in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum in Enschede.

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen.

Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en het wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.

Het Ruysdael legt zich toe op het volledige kwartetrepertoire, beginnend bij Haydn maar ook met een grote aandacht voor hedendaagse werken. Veel componisten hebben al voor het kwartet geschreven, onder wie Jörg Widmann, wiens negende kwartet door het Ruysdael in 2023 zijn wereldpremière beleefde. Voor het 25-jarig bestaan van het Ruysdael kwartet schreven maar liefst 25 componisten een miniatuur.

Het kwartet speelt vaak samen met prominente artiesten zoals Nino Gvetadze, Jörg Widmann, Charles Neidich, Lenneke Ruiten en Thomas Riebl. Ook heeft het Ruysdael zijn eigen festival, het Muziekfestival Zoom! ,dat jaarlijks plaatsvindt in de gemeente Rheden, Rozendaal en Doesburg.

Alleen al met hun rijke, veelkleurige kla'Het kwartet bereikt een maximale expressie met totale technisch beheersing. Elk detail klopt, elke noot valt precies op zijn plaats'

Haarlems Dagblad

Credits

- Joris van Rijn: Viool
- Emi Ohi Resnick: Viool
- Gijs Kramers: Altviool
- Michael Müller: Cello