Bart Grietens

Het mooiste blauw (6+)

Studio Figur
Fantasievolle figurentheatervoorstelling met krachtige beelden en muziek over wie ze zijn
ma 20 mei 2024
ma 20 mei 2024

Ga mee in een fantasievolle wereld vol zwevende lichtjes, kleurrijke dieren en pratende bomen

​Nog een nacht slapen en dan zal in een koninginnenrijk hier ver vandaan, de nieuwe koningin gekroond worden. Faizah kan niet wachten, want haar grote zus Asiya zal daarmee de hijab-kroon gaan dragen. Maar in het holst van de nacht hoort ze om haar heen vreemde fluisteringen van mensen die de kroon willen afpakken. Faizah weet wat ze moet doen. Zij zal haar zus beschermen van haters en pestkoppen. Om Asiya te laten worden waar ze voor bestemd is.

Een fantasievolle figurentheatervoorstelling over zussen die het gefluister, de lach en de kwetsende woorden buiten proberen te drijven met prachtige en krachtige beelden en muziek om te staan voor wie ze zijn. Dat is Het mooiste blauw van Studio Figur op maandag 20 mei om 14.00 en 16.00 uur in het Muziekcentrum Enschede.

In Het mooiste blauw worden de bezoekers meegevoerd in een fantasievolle wereld vol zwevende lichtjes, kleurrijke dieren en pratende bomen. Het is een avontuur over de moed vinden om anders te zijn en dat met trots uit te dragen. Ook gaat het over het belang van openheid, empathie en (durven) staan voor waar je in gelooft.

Het mooiste blauw is geschikt voor iedereen van 6 jaar en ouder.

De theatervoorstelling speelt zich af op het podium van de Grote Zaal, waarbij het publiek ook op het podium mag plaatsnemen voor de meest intieme en bijzondere ervaring!

 

Expositie met zes inspirerende hijab dragende vrouwen

Met de voorstelling reist een expositie mee waarin zes inspirerende hijab dragende vrouwen vertellen over hun dromen, van vroeger en nu. Het gaat over ruimte innemen, ontroerende ontmoetingen en realisaties die hen hebben gevormd tot de krachtige rolmodellen die zij nu zijn.
De interviews worden ondersteund door kleine portretfoto's en prachtige illustraties van Tabassum Abduraheem. Zij maakte bij elk interview een verbeelding van hoe de vrouwen als kind droomden van de toekomst.

 

“Het mooiste blauw een intieme vertelling. Als een verhaaltje voor het slapen, waarbij het veilig voelt om moeilijke vragen te stellen.”

Theaterkrant

Credits

Regie & concept: Noufri Bachdim 
Spel: Zahra Anna Lfil / Ayisha Siddiqi & Pluck Venema / Hasse van der Veldt
Tekst: Amro Kasr
Kostuums: Nadia El Barnoussi
Liedjes: Roufaida
Compositie: Sebastiaan Bax 
Poppen & vormgeving: Pluck Venema 
Scenario: Noufri Bachdim & Zeinab El Bouni
Schaduwspel: Noor Sanders
Regieassistent: Hasse van der Veldt
Lichtontwerp: Wout Panis
Stagehands: Esmée Alexander / Barbara Raap
Techniek: Charlie Feld / Sander van den Bout

Wat is Studio Figur

Studio Figur, opgericht door artistiek leiders Noufri Bachdim en Pluck Venema, maakt poëtisch en zintuiglijk figurentheater. Met fysiek spel, poppen- en objecttheater, live film en muziek worden nieuwe verhalen verteld waarin actuele kwesties centraal staan. In hun voorstellingen, films en installaties worden zowel kinderen als volwassenen meegenomen naar een andere werkelijkheid, waarbij op speelse en bezielende wijze de verbeeldingskracht van jong en oud in werking wordt gezet.
Het werk van Studio Figur is sinds de oprichting in 2018 niet onopgemerkt gebleven. Zo werd de voorstelling SSST! (2+) door verschillende theaters geselecteerd als hoogtepunt van het seizoen 2019/2020 en ontving het gezelschap in 2022 de Ruth Van der Steenhovenprijs, een prijs voor (jonge) getalenteerde spelers/theatergezelschappen.