Jean van Lingen

Vecht

Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen
Aangrijpende monoloog van Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal
za 18 nov 2023 20:30
za 18 nov 2023
20:30
  • za 18 nov 2023
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

De ondergang van Zafirah, een jonge, levenslustige vrouw die geplet wordt in de racistische raderen van de overheid

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? In opdracht van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh een actueel theaterstuk over institutioneel racisme. Vecht maakt op zaterdag 18 november in De Kleine Willem de verwoestende gevolgen voelbaar van de toeslagenaffaire.

In de aangrijpende monoloog Vecht die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, maken we de ondergang mee van Zafirah een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft. 

Onder de indruk
De Theaterkrant is onder de indruk: ''Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.”
Het Parool schrijft: ''Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook zo krachtig en confronterend.''

Twee nominaties
Makers Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen zijn met de voorstelling Vecht genomineerd de BNG Bank Theaterprijs 2023.
Nadia Amin is genomineerd voor de Theo d’Or, de VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende rol in Vecht. Uitreiking: 17 september.

'Je wordt volledig meegezogen in het verhaal, en je verontwaardiging wordt (opnieuw) aangewakkerd'

Theaterkrant

Credits

-Tekst: Maxine Palit de Jongh
-Spel/regie: Nadia Amin
-Regie: Zephyr Brüggen
-Muziek: Martin van Hees

Wie is Maxine Palit de Jongh?
Maxine Palit de Jongh is toneelschrijver, theatermaker en dichter. In haar werk zet ze magisch realisme in door haar personages vragen te laten stellen die de verbeelding van het publiek activeren. 

Wat is het gezelschap Likeminds?
Likeminds is een grootstedelijke ontwikkelplek voor meerstemmige theatermakers uit verschillende disciplines. Hierbij is artistieke diversiteit het uitgangspunt. De grote gemene deler van makers en voorstellingen is eigenzinnig, fluïde, divers, activistisch, rafelig en kwetsbaar.