Masters of Anatolia - Ismail Tunçbilek

Ismail Tunçbilek
Bağlama-virtuoos en zanger werkt samen met electronicaspecialist aan nieuwe interpretaties van klassieke Anatolische liederen
vr 10 mei 2024 20:00
vr 10 mei 2024
20:00
  • vr 10 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Een reis naar de muzikale wereld van de ashiks, rondtrekkende minstrelen uit Klein-Azië

Bağlama-expert en zanger Ismail Tunçbilek komt weer naar Nederland! Hij treedt op in mei als onderdeel van het Masters of Anatolia festival, samen met de elektronische muzikant Mehmethan Dişbudak. Op vrijdag 10 mei spelen ze in het Muziekcentrum in Enschede.

Tunçbilek, bekend van de band Taksim Trio, is altijd een vernieuwer geweest in de Anatolische muziektraditie. Hij werkt nu samen met Dişbudak aan een mix van traditionele en moderne muziek, waarbij ze klassieke liederen uit de ashik-traditie bewerken. Ashiks waren rondreizende muzikanten uit verschillende culturen, waaronder de Turkse, Azerbeidzjaanse, Armeense, Georgische en Perzische cultuur. De namen van beroemde Turkse ashiks zoals Aşık Veysel, Neşet Ertaş en Aşık Mahsuni zijn nog steeds bekend.

Naast de ashik-muziek spelen Tunçbilek en Dişbudak ook nieuwe versies van Anatolische volksliederen. Tunçbilek staat bekend om zijn spel op zowel de elektrische als de akoestische bağlama, een soort luit.

Dişbudak gebruikt elektronica om klassieke Anatolische instrumenten te bewerken, wat zorgt voor een unieke mix van traditionele en moderne geluiden. Het project is ontstaan tijdens een reis naar Zuid-Turkije, waar ze experimenteerden met verschillende muziekstijlen.

Masters of Anatolia is een doorlopend festival dat de rijke muziekcultuur uit Turkije naar Nederland brengt, in samenwerking met zeven Nederlandse muziekpodia. Het festival presenteert topmuzikanten die hun inspiratie halen uit Anatolische tradities.

'Het zijn de improvisaties van Tunçbilek, met razendsnel vingerspel op de luit, die grote indruk maken'

Gonzo